Harjoitus 2: Millainen on oma osaamisidentiteettisi?

Esimerkki harjoituksen kestosta: 30 minuuttia–1,5 tuntia

Tarvikkeet: Lista tulevaisuuden työelämätaidoista.

Tavoite: Tässä harjoituksessa keskitytään tarkastelemaan osaamista, joka nuorilla jo on, ja vahvistamaan nuorten käsitystä omasta osaamisidentiteetistään. Mikään osaaminen ei ole merkityksetöntä eikä liian vähäpätöistä! Tavoitteena on, että pohdiskelu vahvistaa nuorten itsetuntemusta ja auttaa tulevaisuuden suunnitelmien ja cv:n tekemisessä sekä työhaastatteluun valmistautumisessa. Harjoitus auttaa heitä myös ymmärtämään, osaamista kertyy kaikista elämänvaiheista ja erilaisista ympäristöistä.

Toteutus

Ennen harjoitusta valmentaja korostaa, että ihmisen osaamisidentiteetti kehittyy koko ajan. Nuoret muodostavat käsityksen omasta osaamisidentiteetistään pohtimalla, millaista osaamista heille on kertynyt tähän mennessä ja missä he ovat tietoja ja taitoja oppineet. Tärkeää on myös miettiä, millaista osaamista he haluaisivat hankkia tulevaisuudessa ja mistä he voivat sitä hankkia.

Tuloksena muodostettavaan osaamisidentiteettiin voi palata myöhemmin. Sitä voi myös täydentää ja muokata valmennuksen aikana.

Nuorille jaettava ohjeistus

  • Ota tyhjä paperi ja sijoita sille itsesi esimerkiksi piirtämällä tai kirjoittamalla oma nimesi.
  • Lisää paperille oman elämäsi eri osa-alueita (esimerkiksi työ, opiskelu, harrastukset, kurssit, varusmies- tai siviilipalvelus, vapaaehtoistyö ja niin edelleen).
  • Pohdi jokaisen osa-alueen kohdalla, millaisia asioita olet sen yhteydessä oppinut. Listaa asioita osa-alueiden kohdalle. Määrällistä tavoitetta ei ole, ei myöskään ylärajaa!
  • Siirrä katse tulevaisuuteen. Millaista osaamista haluaisit oppia tai mitä olemassa olevia taitoja haluaisit kehittää lisää?
  • Pohdi lisäksi yksin tai muiden kanssa, millaisissa tilanteissa tai mistä uutta osaamista voisi hankkia? Millaisia tekoja osaamisen hankkiminen voisi edellyttää?
  • Esittele työsi valmentajalle tai muille osallistujille.

Harjoitus on sovellus osaamisidentiteettiharjoituksesta, joka on kehitetty Osata-hankkeessa. Harjoitukseen voi tutustua osoitteessa osaamismatkalla.fi/materiaalit/sampo-osaaminen.

Yläosan kuva: Tekoälylle dreamstudio.ai annettu kehote “in the future, humans will not do paid work, but AI and robots will do most of the work”.