Harjoitus 1: Tulevaisuusvalmiuksien mittaaminen

Esimerkki harjoituksen kestosta: 30 minuuttia–2 tuntia

Tarvikkeet: Tulevaisuusvalmiuksien mittari -kyselylomake, joka perustuu Turun yliopiston ja Lahden diakonialaitoksen yhteistyön tuloksena syntyneeseen lomakkeeseen.

Tavoite: Kartoittaa valmennukseen osallistuvien nuorten tulevaisuuteen liittyviä ajatuksia sekä heidän tulevaisuusvalmiuksiaan.

Toteutus

Valmennuksen lähtöpisteessä on hyvä kartoittaa, mitä nuoret ajattelevat tulevaisuudesta ja millaiset tulevaisuusvalmiudet heillä on. Tulevaisuusvalmiuksien mittari -kyselylomakkeen avulla valmennukseen osallistuvat nuoret voivat tarkastella omaa suhdettaan tulevaisuuteen monista eri näkökulmista.

Lomakkeen voi täyttää yhdessä, mutta nuoret voivat täyttää sen myös kotitehtävänä ennen ensimmäistä tapaamista.

Vastausten purku

Kyselyn vastaukset kannattaa purkaa keskustelemalla joko koko ryhmän kesken tai lyhyissä yksilötapaamisissa. Tämä purkuvaihe on hyvä paikka nostaa esiin nuorten omia huomioita tulevaisuudesta.

Kyselyn pohjalta on myös yhdessä ryhmän kanssa mahdollista linjata, millaisiin asioihin valmennuksen aikana keskitytään. Kyselyä kannattaa myös hyödyntää pohjana, kun nuorten henkilökohtaisia tavoitteita valmennukselle määritellään.

Harjoitus on onnistunut, kun nuoret pystyvät sen aikana tunnistamaan ja sanoittamaan ainakin joitakin senhetkisiä tuntemuksiaan ja ajatuksiaan tulevaisuudesta.

Tarvittaessa kyselyyn ja sen tuloksiin voi palata myöhemmin valmennuksen aikana.

Lataa Tulevaisuusvalmiuksien mittari -kyselylomake

Yläosan kuva: Wepic-tekoälylle annettu kehote “future envinroment vision”.