Millainen matka olikaan ja mihin se jatkuu nyt?

Osallistujien tilanteesta sekä käsiteltävistä sisällöistä riippuen tulevaisuusvalmennuksen kesto voi vaihdella huomattavasti.

Esimerkiksi nuorten palveluissa, joissa ohjaussuhteet ovat lyhyempiä, valmennus voi sisältää vaikkapa vain pari tapaamiskertaa, joihin valmentaja voi poimia tästä oppaasta muutaman sopivan harjoituksen.

Toisaalta esimerkiksi nuorten työpajalla tai muussa vastaavassa pitkäkestoisessa ohjausprosessissa tulevaisuusvalmennus voi kestää hyvin useita kuukausia. Ennen aloitusta valmentajan tehtävä on suunnitella kokonaisuus niin, että se on toteutettavissa käytettävissä olevan ajan puitteissa.

On tärkeää, että jokaiselle valmennukselle on määritelty selkeä alku ja loppu. Tällöin on mahdollista tarkastella, miten nuoret edistyvät sovitun valmennusjakson aikana.

Valmennuksen päättyessä valmentaja voi yhdessä nuoren kanssa käydä läpi, miten sovitut tavoitteet ovat onnistuneet ja pohtia myös valmennuksen jälkeisiä toimenpiteitä. Totta kai prosessia on myös mahdollista jatkaa uudessa tulevaisuusvalmennuksessa, jos se tuntuu oikealta ratkaisulta.

Seuraavilla sivuilla on harjoituksia ja käytännön vinkkejä, jotka helpottavat yhteenvedon tekoa valmennuksen päättyessä. Mukana on myös lista kysymyksiä, joiden avulla nuorten kanssa voi pohtia läpikäytyä prosessia sekä reflektoida sen aikana syntyneitä ajatuksia ja oivalluksia.

Pohdintakysymyksiä valmentajalle

  1. Millaisia odotuksia sinulla oli ennen tulevaisuusvalmennusta? Toteutuivatko ne? Yllättikö jokin asia valmennuksen aikana?
  2. Miten tulevaisuusvalmennus vaikutti omaan tulevaisuusajatteluusi? Tapahtuiko jotain muutosta?
  3. Onko tulevaisuusvalmennuksessa jotain sellaista, jota voisit hyödyntää myös muussa työssäsi?

Yläosan kuva: Tekoälylle Wepic annettu kehote “amazing future forest adventure trip walk.