Harjoitus 3: Tulevaisuus mediassa

Esimerkki harjoituksen kestosta: 1–2 tuntia. Nuoret voivat tehdä harjoituksen myös kotitehtävänä valmennustapaamisten välissä, jolloin kesto voi olla viikkojakin.

Tarvikkeet: Jokin tulevaisuuteen liittyvä mediasisältö, jonka nuoret voivat etsiä netistä.

Tavoite: Pohtia yhdessä erilaisia tulevaisuuskuvia ja sitä, mikä niissä on kiinnostavaa.

Toteutus

Tässä harjoituksessa nuoret perehtyvät erilaisiin tulevaisuuksiin ja tulevaisuuteen vaikuttaviin ilmiöihin medioista löytyvien tulevaisuuskuvien avulla.

Harjoitusta varten nuoret etsivät mediasisältöä, joka linkittyy esimerkiksi johonkin megatrendiin tai jossa ylipäätään kuvataan tulevaisuutta jollakin tavalla.

Sopiva mediasisältö tai -tuotos voi olla esimerkiksi:

  • uutisartikkeli, kolumni tai muu lehtijuttu
  • podcast tai Youtube-video
  • romaani, elokuva, sarjakuva, videopeli tai muu vastaava fiktiivinen tuotos.

Nämä vaihtoehdot on tarkoitettu suuntaa antaviksi esimerkeiksi. Nuoret voivat valita harjoitusta varten lähes mitä tahansa mediasisältöjä, kunhan ne ovat heistä jollain tavalla kiinnostavia ja linkittyvät jollain tavalla tulevaisuuteen. Jokainen voi lyhyesti esitellä muille oman valintansa.

Tässä vaiheessa valmentaja voi yhdessä nuorten kanssa pohtia seuraavia kysymyksiä:

  • Mikä valitussa mediasisällössä tai -tuotoksessa tuntui kiinnostavalta?
  • Millainen esitetty tulevaisuuskuva on? Onko siinä esimerkiksi tunnistettavissa joidenkin tiettyjen megatrendien vaikutuksia?
  • Miltä esitetty tulevaisuuskuva tuntuu? Millaisia ajatuksia se herättää? Onko esitetyssä tulevaisuudessa jotain sellaista, joka tuntuisi toivottavalta? Entä sellaista, jota ei missään nimessä toivoisi oikeasti tapahtuvan?

Yläosan kuva: Tekoälylle Wepic annettu kehote “everyday life in future city”.