Harjoitus 1: Kiehtovat megatrendit

Esimerkki harjoituksen kestosta: 30 minuuttia – 1,5 tuntia

Tarvikkeet: Valmisteltua materiaalia, jolla voi esitellä megatrendejä nuorille lyhyesti. Esimerkiksi megatrendikatsaukset ovat vapaasti saatavilla Sitran verkkosivuilla sitra.fi.

Tavoite: Pohtia megatrendejä yhdessä. Tavoiteltavaa on, että jokainen nuori löytää megatrendeistä jotain kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää.

Toteutus

Tämän harjoituksen tarkoitus on lisätä osallistujien ymmärrystä muutosilmiöistä.

Tulevaisuusvalmentajan ei tarvitse olla tulevaisuudentutkija, mutta megatrendeihin perehtyminen ja niiden tuntemus voi hyödyttää keskustelun eteenpäin viemisessä nuorten kanssa. Valmentajan kannattaa siis itsekin käyttää hetki megatrendeihin tutustumiseen ennen valmennusten alkua.

Harjoituksen aluksi valmentaja esittelee megatrendejä nuorille esimerkiksi Sitran megatrendikatsauksien avulla. Esittelyssä kannattaa korostaa ilmiöiden moninaisuutta ja niiden suhdetta toisiinsa.

Valmentaja on syytä avata ilmiöitä mahdollisimman ymmärrettävällä kielellä ja käyttää käytännön esimerkkejä. Nuoria voi myös kannustaa keksimään omia esimerkkejä siitä, miten megatrendien vaikutukset voisivat näkyä tulevaisuudessa.

Keskustelu

Esittelyn jälkeen nuorten kanssa voi keskustella esimerkiksi näiden apukysymysten avulla:

  • Mitä ajatuksia megatrendeissä kuvatut asiat herättävät?
  • Millaiselta megatrendien muodostama tulevaisuuskuva vaikuttaa?
  • Ovatko ilmiöt tuttuja? Onko niissä jotain kiinnostavaa?
  • Ovatko nuoret samaa vai eri mieltä megatrendeistä ja niiden muodostamasta tulevaisuuskuvasta?

Yläosan kuva: Tekoälylle Wepic annettu kehote “everyday life in future city”.