Harjoitus 1: Tulevaisuuden kaupunkimaisema

Esimerkki harjoituksen kestosta: 1–1,5 tuntia

Tarvikkeet: Kaksi valokuvaa, yksi menneisyydestä (esimerkiksi 50 tai 100 vuoden takaa) ja yksi nykypäivästä. Kuvien ei tarvitse olla samasta paikasta, mutta se on suositeltavaa ja inspiroi osallistujia tarkastelemaan, mikä on aikojen saatossa muuttunut. Harjoituksessa voi käyttää tämän sivun lopussa olevia esimerkkikuvia, jotka on otettu Mikkelin keskustasta samasta kohdasta. Lisäksi tarvitaan yksi tyhjä paperi tai kaupunkimaiseman siluetti. Siluettina voi käyttää esimerkkiä.

Tavoite: Harjoituksessa nuoret pohtivat toivotunlaista tulevaisuutta visioimalla ja kuvaamalla paperille tulevaisuuden kaupunkia. Tavoitteena on historiaa ja nykyhetkeä tarkastelemalla muodostaa sellainen kaupunkinäkymä, jonka nuoret toivovat näkevänsä tulevaisuudessa.

Toteutus

Nuoret voivat tehdä harjoituksen itsenäisesti tai ryhmänä. Tehtävän loppuun on hyvä lisätä purkukeskustelu, jossa nuoret voivat jakaa ajatuksiaan tulevaisuuden kaupungista.

Ennen tehtävää kannattaa keskustella nuorten kanssa tulevaisuuden ilmiöistä ja tulevaisuuteen liittyvistä ajatuksista. Tehtävän voi toteuttaa myös valmennuksen alkupuolella, jolloin visiota tulevaisuuden kaupunkimaisemasta voi täydentää valmennuksen edetessä.

Tehtävän ohjeistus nuorille

  • Katso kuvia vuosilta 1908 ja 2022 (jos käytetään esimerkkikuvia).
  • Pohdi, millaisia muutoksia kuvien ottamisen välillä maailmassa on tapahtunut. Mitkä asiat ovat ehkä säilyneet ennallaan?
  • Ota tyhjä paperi tai kaupunkimaiseman siluetti. Kuvittele katsovasi samaa kaupunkia tulevaisuudessa.
  • Piirrä tai kirjoita kuvaan asioita, joita toivot siellä näkeväsi. Millainen on unelmiesi tulevaisuuden kaupunki?
  • Voit myös kuvitella, mitä aistit, kun kuljet tulevaisuuden kaupungissa. Mitä kuulet siellä? Miltä siellä tuoksuu? Mitä makuja siellä voisi olla?
  • Esittele työsi muille. Millaisia asioita kuvasit? Miksi?

Vaihtoehtoisesti nuoret voivat keskustella siitä, mitä tulevaisuuden kaupungissa voisi näkyä. Millainen tulevaisuuden kaupunki voisi nuorten mielestä olla? Entä millaisena he eivät haluaisi sitä nähdä?

Purkukeskustelu

Harjoituksen purkukeskustelussa voi pohtia muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Miten nuorten visioimat kaupungit eroavat toisistaan?
  • Mikä kaupungeissa on muuttunut nykyhetkestä ja mikä pysynyt ennallaan?
  • Millaisia toimia tarvitaan, jotta nuorten visioima muutos voisi tapahtua?
  • Miten arvojen, asenteiden ja käytäntöjen pitäisi muuttua?
  • Miten jokainen voi itse vaikuttaa tulevaisuuden kehittymiseen omilla toimillaan ja valinnoillaan?

Yläosan kuva: Tekoälylle Dreamstudio.ai annettu kehote “dreamy future landscape with house, nature, vibrant colors and lake”.

Katunäkymä Porrassalmenkadulta Mikkelissä vuonna 1908. Vanhoja rakennuksia kadun kummallakin reunalla. Ihmisiä kadulla. Taustalla puita.

Porrassalmenkatu, Mikkeli 1908. M. L. Carstens, 1908. Museovirasto. Museovirasto. Historian kuvakokoelma, M. L. Carstensin kokoelma. https://www.finna.fi/Record/museovirasto.602C8956C536C414F0C6856CA44266F7?sid=4667582343

Katunäkymä Porrassalmenkadulta Mikkelissä vuonna 2022. Kerrostaloja molemmin puolin katua, asfalttitie, autoja kadulla. Suojatie.

Porrassalmenkatu, Mikkeli 2022. Ville Eerikäinen, 2022.

Kaupunkisiluetti. Viivapiirros.
Mustavalkoinen muokattu kaupunkimaisema: Ville Eerikäinen, 2022.