Maailma toivotunlaisessa tulevaisuudessa

Valmennuksen lämmittelyvaihe ja tulevaisuuden ilmiöiden pohdinta tähtäävät siihen, että nuoret oivaltavat, miten paljon erilaisia mahdollisuuksia tulevaisuuteen voi liittyä. Kun tämä tavoite alkaa olla saavutettu, on aika keskustella siitä, millainen tulevaisuus nuorten mielestä olisi toivottava.

Seuraavia kysymyksiä voi pohtia sekä yleisesti esimerkiksi maapallon ja ihmiskunnan tasolla, mutta toisaalta myös omalla henkilökohtaisella tasolla.

Millaisista asioista hyvä tulevaisuus voisi muodostua? Minkä asioiden pitäisi muuttua? Entä minkä asioiden olisi toivottavaa pysyä samanlaisina, vaikka maailma muuten muuttuisi radikaalistikin erilaiseksi?

Jonkinlaisen, edes epämääräisen, hyvän tulevaisuuden vision muodostaminen on keskeisessä roolissa tulevaisuusvalmennuksessa.

Tavoitteena on, että jokainen valmennukseen osallistuva nuori osaa nimetä muutamia yksittäisiä asioita, jotka kuuluvat heidän mielestään hyvään tulevaisuuteen. Nämä voivat olla hyvin konkreettisia asioita, kuten oma koti, turvalliset ihmissuhteet tai luotettava toimeentulo.

Toisaalta visio hyvästä tulevaisuudesta voi yhtä hyvin näyttäytyä paljon yleisemmällä tasolla. Jollekin se voi esimerkiksi olla ajatus siitä, että ympäristöhaasteita ja ilmastonmuutosta saataisiin torjuttua tai että teknologian huimasta kehityksestä huolimatta pidettäisiin kiinni ihmisten välisestä suorasta vuorovaikutuksesta.

Hyvän tulevaisuuden visiointiin kannattaa käyttää nuorten kanssa aikaa, sillä siihen liittyy usein isoja pohdintoja siitä, mikä mielekkään elämän kannalta on loppujen lopuksi tärkeää.

Lopputuloksena syntyy usein merkittäviä oivalluksia omista arvoista sekä suunnasta, johon haluaisi elämässä seuraavaksi edetä.

Pohdintakysymyksiä valmentajalle

  1. Millaisista asioista oma visiosi hyvästä tulevaisuudesta muodostuisi? Millaisia aistikokemuksia hyvään tulevaisuuteen liittyisi (näkö-, kuulo-, haju-, maku- tai tuntoaistimuksia)?
  2. Minkä asioiden toivoisit muuttuvan tulevaisuudessa erilaisiksi kuin ne ovat nyt?
  3. Minkä asioiden toivoisit pysyvän samanlaisina kuin ne ovat nyt, vaikka maailma muuttuisi tulevaisuudessa radikaalistikin erilaiseksi?

Yläosan kuva: Tekoälylle Dreamstudio.ai annettu kehote “dreamy future landscape with house, nature, vibrant colors and lake”.