Kohti erilaisia tulevaisuuksia

Tulevaisuusvalmennuksen alussa on hyvä ajatus tehdä yksi tai kaksi lämmittelevää harjoitusta. Ne auttavat kohti useampaa valmennuksen kannalta tärkeää tavoitetta.

Ensinnäkin lämmittely ohjaa nuoria ajattelemaan tulevaisuutta erilaisista näkökulmista. Valmentajan kannattaa pyrkiä aktivoimaan nuoria ja ruokkimaan heidän mielikuvitustaan mahdollisimman paljon.

Tämä toimii verryttelynä ajattelulle hieman samaan tapaan kuin fyysinen lämmittely ennen urheilusuoritusta: kun lämmittelyvaihe on tehty huolella, on helppoa pohtia erilaisia mahdollisia tulevaisuuksia myös valmennuksen myöhemmissä vaiheissa.

Toiseksi tässä vaiheessa on luontevaa koota nuorten toiveita ja sisältöjä myöhemmille valmennuskerroille.

Valmentajan kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota ilmiöihin ja pohdintoihin, jotka nousevat lämmittelyharjoitteiden aikana esiin. Näistä saa usein vinkkejä osallistujien kiinnostuksen kohteista, jotka taas auttavat koko valmennuksen suunnittelussa ja yhteisten tavoitteiden sopimisessa.

Kolmanneksi valmentaja ja nuoret tutustuvat toisiinsa lämmittelyn aikana, olipa kyse sitten yksilö- tai ryhmävalmennuksesta.

Tulevaisuusvalmennuksessa nousee usein esille hyvin henkilökohtaisia ja arkaluontoisia asioita, kuten ajatuksia omista arvoista, ihmissuhteista ja elämästä. Tämän vuoksi turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin luominen on ehdottoman tärkeää.

Kevyet lämmittelyharjoitukset antavat mahdollisuuden tutustua muihin valmennuksessa mukana oleviin ilman, että kenenkään täytyisi jakaa syvempiä henkilökohtaisia ajatuksiaan heti valmennuksen alussa.

Pohdintakysymyksiä valmentajalle:

  1. Mitä ajattelet tulevaisuudesta itse? Herättääkö jokin asia erityistä huolta? Entä erityistä toiveikkuutta?
  2. Millaiset ovat omat tulevaisuusvalmiutesi? Missä olet erityisen vahva? Entä missä olisi kehitettävää?
  3. Listaa asioita, joiden toteutuminen tulevaisuudessa on mielestäsi todennäköistä ja epätodennäköistä. Listaa myös sellaisia asioita, joiden toteutuminen tulevaisuudessa on omasta mielestäsi mahdotonta.

Yläosana kuva: Wepic-tekoälylle annettu kehote “future envinroment vision”.