Tulevaisuusvalmentajan opas

Miten ohjausalan ammattilaisen tulisi käsitellä tulevaisuutta nuorten kanssa? Mitä siinä tulisi ottaa huomioon? Millaisilla menetelmillä nuorten tulevaisuusajattelua ja -uskoa voisi vahvistaa?

Tulevaisuusvalmentajan opas tarjoaa vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.

Oppaassa esiteltävä tulevaisuusvalmennus on ryhmä- ja yksilövalmennuksesta koostuva ohjauksellinen kokonaisuus, jonka aiheita ovat tulevaisuus ja sen tarkastelu sekä yleisestä että henkilökohtaisesta näkökulmasta.

Tulevaisuusvalmennuksella herätellään optimismia ja toiveikkuutta sekä ajatusta siitä, että monista uhkakuvista ja mahdollisista heikoista näkymistä huolimatta tulevaisuuden kehityskulkuihin on mahdollista vaikuttaa ja että ne voivat tuoda mukanaan myös erilaisia mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Oppaan rakenne

Oppaan ensimmäisessä luvussa kerrotaan tulevaisuusvalmennuksesta yleisesti ja esitellään valmennuksen kulkua.

Oppaaseen on myös koottu joukko kehittämistyön ja toteutettujen valmennusten tuloksena syntyneitä esimerkkiharjoituksia sekä käytännön vinkkejä tulevaisuuden käsittelyyn nuorten kanssa.

Harjoitusten tavoitteena on vahvistaa nuorten tulevaisuustaitoja, tulevaisuusajattelua ja resilienssiä.

Oppaan lopussa lukuvinkkejä ja ajatuksia siitä, miten matka jatkuu tulevaisuusvalmennuksen jälkeen.

Materiaaliin liittyy myös neljä podcast-jaksoa, jossa oppaan tekijät Antti Rantaniva ja Ville Eerikäinen keskustelevat tulevaisuusvalmennuksesta.

Perustuu tutkittuun tietoon

Tulevaisuusvalmennuksen kehittämistyössä on painotettu erityisesti nuorisotyöllistä näkökulmaa, jossa korostuvat toiminnallisten, pelillisten ja luovien menetelmien hyödyntäminen, nuorilähtöisyys sekä nuorten aito kohtaaminen.

Valmennuksen pohjana on hyödynnetty aiemmin Suomessa tehtyä aiheeseen liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä, kuten Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen lanseeraamaa tulevaisuusohjauksen mallia.

Yläosan kuva: Kirjoittajat Wepic-tekoälyllä, kehote “classroom in the future”.


Julkaisun tiedot

Julkaisun nimi: Tulevaisuusvalmentajan opas
Tekijät: Antti Rantaniva ja Ville Eerikäinen

Xamk Oppimateriaalit 6
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
ISBN 978-952-344-580-2
ISSN 2954-1166

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 (CC BY-SA 4.0) Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tutustu käyttölupaan osoitteessa creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0.

Julkaisun pysyvä osoite on urn:nbn:fi:oerfi-202406_00027968_5.

Julkaistu 27.6.2024.

Oppimateriaalin sisältö

Laajenna kaikki
Osion sisältö
0% Suoritettu 0/2 aihetta